Υπερηχογράφημα μαστού, μια χρήσιμη και ακίνδυνη εξέταση!
Το υπερηχογράφημα του μαστού είναι μία εξαιρετικά χρήσιμη και ακίνδυνη τεχνική απεικόνισης των μαλακών μορίων του μαστού.
Ο υπερηχογράφος χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για να παράγει λεπτομερείς εικόνες του εσωτερικού του μαστού. Τα διάφορα τμήματα του μαστού απορροφούν ή αντανακλούν τον υπέρηχο ανάλογα με την ηχητική τους πυκνότητα. Άλλη ηχητική πυκνότητα έχουν οι αδένες και οι πόροι του μαστού και άλλη το λίπος. Έτσι παίρνουμε ποικίλες εικόνες τομών του μαστού, καθώς το ακουστικό κύμα περνάει μέσα από ένα ηχητικά διαπερατό μόρφωμα ή αντανακλάται από ένα ηχητικά αδιαπέραστο.
Το υπερηχογράφημα μαστών πρέπει να γίνεται από ειδικευμένο ακτινολόγο ή ειδικό ιατρό που έχει λάβει επαρκή εξειδίκευση στον υπέρηχο. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς το αποτέλεσμα της του υπερήχου δεν είναι αυτοματοποιημένο, άλλα εξαρτάται άμεσα από τις γνώσεις και την ικανότητα του χειριστή του μηχανήματος.
Σε τι χρησιμεύει το υπερηχογράφημα μαστού
Το υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη μαστογραφία και όχι ως υποκατάστατό της, όπως λανθασμένα θεωρείται από κάποιους!
Μπορεί εύκολα να διαχωρίσει συμπαγή μορφώματα (υψηλή πιθανότητα κακοήθειας) από κυστικά μορφώματα (χαμηλή πιθανότητα κακοήθειας). Επίσης, μπορεί να περιγράψει αν τα όρια ενός συμπαγούς μορφώματος είναι ομαλά (μικρή πιθανότητα κακοήθειας) ή ανώμαλα (μεγάλη πιθανότητα), καθώς επίσης να υποδείξει αν το μόρφωμα που παρατηρούμε έχει αγγείωση. Δηλαδή, μπορεί να μας πει ότι ένα ογκίδιο που ψηλαφούμε είναι συμπαγές και με ανώμαλη παρυφή, αλλά δεν μπορεί να θέσει τη διάγνωση με βεβαιότητα, γιατί δεν είναι παρά μια ακτινολογική εξέταση, δηλαδή μια εικόνα. Τέλος, με την καθοδήγηση του υπερήχου, μπορούμε με ασφάλεια να λάβουμε βιοψίας από ένα μόρφωμα που δεν ψηλαφάται αλλά φαίνεται στο υπερηχογράφημα, κατευθύνοντας τη βελόνα μέσα στο μόρφωμα.
Επιβεβαίωση της διαγνώσεως γίνεται μόνο με το μικροσκόπιο, αν γίνει παρακέντηση ή αφού αφαιρεθεί χειρουργικά ένα ογκίδιο. Μέχρι τότε, όλες οι εξετάσεις είναι απλώς ενδεικτικές αλλά όχι αποδεικτικές.
Πώς γίνεται ένα υπερηχογράφημα μαστού
- Πριν από το υπερηχογράφημα, ο γιατρός θα εξετάσει προσεκτικά το στήθος σας.
- Θα σας ζητήσει στη συνέχεια να βγάλετε τα ρούχα σας από τη μέση και πάνω και να βάλετε την πλάτη σας σε ένα τραπέζι υπερήχων.
- Ο γιατρός θα εφαρμόσει ένα ειδικό τζελ στο στήθος σας, το οποίο βοηθάει τα ηχητικά κύματα να διαπερνούν το δέρμα σας.
- Στη συνέχεια θα μετακινήσει προσεκτικά μια συσκευή που μοιάζει με ραβδί και ονομάζεται μορφοτροπέας (probe) πάνω από το στήθος σας.
- Μόλις καταγραφούν οι εικόνες, ο γιατρός θα καθαρίσει το τζελ από το στήθος σας και στη συνέχεια μπορείτε να ντυθείτε.
Υπάρχουν κίνδυνοι από το υπερηχογράφημα μαστού;
Σε αντίθεση με τις ακτίνες X και τις αξονικές, οι υπέρηχοι δεν χρησιμοποιούν ακτινοβολία και θεωρούνται ασφαλείς για τις έγκυες γυναίκες και τις μητέρες που θηλάζουν. Έχει άλλωστε αποδειχθεί ότι ο υπέρηχος δεν βλάπτει τα ανθρώπινα κύτταρα. Μπορεί λοιπόν να χρησιμοποιηθεί άφοβα και όποτε χρειάζεται, σε γυναίκες κάθε ηλικίας. Στην πραγματικότητα, η εξέταση χρησιμοποιεί τον ίδιο τύπο υπερηχητικών κυμάτων που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της ανάπτυξης ενός εμβρύου.
Γιατί να μην κάνω μόνο υπερηχογράφημα μαστού αντί για μαστογραφία
Προσοχή! Ο υπέρηχος μαστού δεν έχει τις ίδιες διαγνωστικές ικανότητες με τη μαστογραφία.
Το υπερηχογράφημα δεν ανιχνεύει τις μικροαποτιτανώσεις, οι οποίες αποτελούν συχνή εκδήλωση του αρχόμενου καρκίνου του μαστού. Συνεπώς δεν πρέπει να το μεταχειριζόμαστε ως μέθοδο μαζικού προληπτικού πληθυσμιακού ελέγχου.
Το χρησιμοποιούμε συνήθως επικουρικά για να εκτιμήσουμε κι από άλλη σκοπιά ένα μαστογραφικό ή ψηλαφητικό εύρημα στο μαστό, π.χ. για να ξεχωρίσουμε τα κυστικά από τα συμπαγή ογκίδια.
Επίσης το χρησιμοποιούμε σε νέες γυναίκες, όπου δεν ενδείκνυται η μαστογραφία διότι ο μαστός τους είναι πολύ πυκνός και η μαστογραφία δυσκολεύεται να τον «διαβάσει».
Είναι επίσης δυνατόν, κάποιος καρκίνος να φαίνεται στον υπέρηχο και όχι στην μαστογραφία (καθώς και το αντίθετο). Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η μαστογραφία δεν χρειάζεται.
H κλινική και υπερηχογραφική διερεύνηση σε συνδυασμό με την μαστογραφία, παρέχει καλύτερες διαγνωστικές δυνατότητες.
Συνοψίζοντας, ο μαστογραφικός σε συνδυασμό με τον υπερηχογραφικό έλεγχο ανιχνεύουν το 95% των μη ψηλαφητών καρκίνων!
Ποια είναι η καλύτερη ημέρα για να γίνει υπερηχογράφημα μαστού
Στις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση ο μαστός υπόκειται στις ορμονικές επιδράσεις που καθορίζουν τον καταμήνιο κύκλο ( την περίοδο). Έτσι όταν πλησιάζει να έρθει η περίοδος, το στήθος διογκώνεται και προκαλεί δυσφορία στις γυναίκες.
Αυτές οι ημέρες, δεν είναι οι καλύτερες για να γίνει κάποια απεικονιστική εξέταση.
Με άλλα λόγια η μαστογραφία και οι άλλες απεικονιστικές εξετάσεις είναι καλό να γίνονται μεταξύ 3ης και 10ης ημέρας του κύκλου. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα και μπορούν να κάνουν την όποια απεικονιστική εξέταση, όποτε μπορούν ή τους ζητά ο γιατρός.
Σε τι γιατρό/εργαστήριο χρειάζεται να απευθυνθείτε για υπερηχογράφημα μαστού;
Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το υπερηχογράφημα μαστού; Δείτε εδώ: