Γράφει ο Παληός Θεόδωρος,
Χειρουργός κεφαλής-τραχήλου παίδων & ενηλίκων
Tel: +30 2106438845 | m: +30 697 26 77 299
Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που μπορεί να διορθώσει τόσο το αισθητικό όσο και το λειτουργικό κομμάτι της μύτης. Απαιτεί πολλοί λεπτούς χειρισμούς διότι η μύτη είναι ένα όργανο με πολλαπλές λειτουργίες, ενώ η θέση της στο κέντρο του προσώπου, την καθιστά ιδιαίτερα σημαντική αφού αποτελεί τον άξονα γύρω από τον οποίο κατανέμονται τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά.
Η λειτουργία της μύτης
Η μύτη είναι ένα όργανο που αποτελείται από δέρμα, χόνδρο, οστό, νεύρα και αιμοφόρα αγγεία. Αποτελεί την αρχή της αναπνευστικής οδού, φιλτράροντας τον εισπνεόμενο αέρα και ρυθμίζοντας χαρακτηριστικά του όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, το ποσοστό αιωρούμενων σωματιδίων. Σχετίζεται με την διαμόρφωση της φωνής και της άρθρωσης του λόγου, την οσφρητική λειτουργία και μετέχει στην πρόκληση φυσιολογικών αντανακλαστικών. Η κακή ρινική αναπνοή έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου, αφού συνδέεται με συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως η ιγμορίτιδα, με το ροχαλητό κάτι που σχετίζεται με επεισόδια απνοιών στη διάρκεια του ύπνου, αλλά και την κακή όσφρηση και γεύση.
Ποιοι λόγοι μας οδηγούν στη ρινοπλαστική;
Ο κυριότερος λόγος είναι αισθητικός. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν συμφιλιωθεί με την εμφάνισή τους ακόμα και αν έχουν κάποιες ατέλειες, ενώ άλλοι θέλουν να αλλάξουν ό,τι τους ενοχλεί. Με την ρινοπλαστική μπορούμε να αλλάξουμε το σχήμα της μύτης, το μήκος της, το μέγεθός της ή το σχήμα του ακρορινίου, με στόχο η μύτη να δένει αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Πολύ σημαντικό κομμάτι αποτελεί ο ίδιος ο ασθενής ο οποίος καλείται να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα της επέμβασης.
Σε ό,τι αφορά το λειτουργικό κομμάτι της μύτης, με την ρινοπλαστική μπορούν να διορθωθούν παράγοντες που προκαλούν κακή αναπνοή. Τέτοιοι παράγοντες είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, οι στενές ρινικές βαλβίδες, οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες και η πτώση της μύτης.
Πριν την ρινοπλαστική
Κατά την πρώτη επίσκεψη, ο γιατρός θα συζητήσει με τον ασθενή τα σημεία της μύτης που επιθυμεί να διαφοροποιήσει. Στη συνέχεια θα κάνει μια πρώτη εκτίμηση των παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της επέμβασης όπως ο τύπος του δέρματος, η δομή των οστών κτλ.
Ανάλογα με την περίπτωση και το τι ακριβώς θέλει να επιτύχει ο ασθενής μέσω της ρινοπλαστικής, ο γιατρός θα του προτείνει την ιδανική για αυτόν λύση. Να τονίσουμε πως όλες οι αλλαγές που γίνονται στη διάρκεια του χειρουργείου έχουν προσυμφωνηθεί.
Σε ποια ηλικία μπορεί να προχωρήσει κάποιος σε ρινοπλαστική;
Ο ασθενής θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τα 18 χρόνια. Αυτό είναι σημαντικό για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι πως θα πρέπει το σπλαχνικό κρανίο να έχει αναπτυχθεί πλήρως. Ο δεύτερος είναι πως το άτομο πρέπει να είναι αρκετά ώριμο πριν πάρει μια τέτοια απόφαση.
Τι είναι η ανοιχτή ρινοπλαστική;
Η ανοιχτή ρινοπλαστική επιλέγεται σε περιπτώσεις που ο χειρουργός πρέπει να έχει οπτική επαφή με τον σκελετό της μύτης. Είναι μια μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει στην απόδοση της συμμετρίας σε μια δύσκολη μύτη. Για παράδειγμα ιδιαίτερα στραβή ή μεγάλη, μύτη μετά από άλλη ρινοπλαστική, μετά από σοβαρό τραυματισμό. Στην ανοιχτή ρινοπλαστική πραγματοποιείται μια εξωτερική τομή στην στυλίδα της μύτης, ώστε να αποκολληθεί η επιδερμίδα και να μπορέσει ο χειρουργός να έχει πρόσβαση στο σκελετό της μύτης. Η τομή αυτή όταν γίνεται από ειδικό επουλώνεται πολύ καλά και δεν αφήνει κάποιο σημάδι.
Τι είναι η κλειστή ρινοπλαστική;
Στην κλειστή ρινοπλαστική οι τομές πραγματοποιούνται στο εσωτερικό της μύτης, γι΄αυτό και οι ουλές δεν είναι ορατές. Αυτού του είδους η προσπέλαση παρέχει περιορισμένη ορατότητα στον χειρουργό. Η επιλογή αυτής της μεθόδου εξαρτάται από την πολυπλοκότητα του περιστατικού, αλλά και με την ικανότητα του ίδιου του χειρουργού.
Μετά την επέμβαση
Όταν η επέμβαση ολοκληρωθεί τοποθετούνται ειδικά ταμπόν στα ρουθούνια ώστε η μύτη να παραμείνει κλειστή τις πρώτες δυο ημέρες. Ένας μικρός νάρθηκας εφαρμόζεται για περίπου μια εβδομάδα. Όταν τα ταμπόν αφαιρεθούν ο ασθενής πρέπει να καθαρίζει την μύτη του 3 με 4 φορές την ημέρα με ειδικό τρόπο, ενώ μόλις αφαιρεθεί και ο νάρθηκας το άτομο μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του. Ο γιατρός θα συμβουλέψει τον ασθενή να αποφεύγει δραστηριότητες όπως sport, το πρώτο διάστημα μετά την επέμβαση, για να αποτραπούν πιθανοί τραυματισμοί.