Το άρθρο αυτό γράφει η:
Γκιώκα Ελεάνα
Παιδίατρος
Χαϊμαντά 22, Χαλάνδρι, Αθήνα
tel: 211 408 8890 | 693 616 0787
https://eleanagkioka.gr | eleanagkioka@gmail.com
Πόσο σημαντικός θεωρείται άραγε ο εμβολιασμός στην Ελληνική κοινωνία;
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το παιδικό κάθισμα στο αμάξι, η προστασία των παιδιών από τις επικίνδυνες ουσίες που φυλάμε στο σπίτι, όπως και η ελεγχόμενη παραμονή των παιδιών στο μπαλκόνι.
Παιδικός εμβολιασμός: υπάρχει τελικά δίλημμα;
Όταν όμως οι γονείς ερωτώνται για τη σημαντικότητα του εμβολιασμού τότε τα αποτελέσματα είναι διφορούμενα.
Πολλοί θεωρούν τον εμβολιασμό απαραίτητο, ενώ άλλοι τον βλέπουν με μία πιο σκεπτική διάθεση.
Πόσο σημαντικός είναι πραγματικά ο εμβολιασμός στη σύγχρονη εποχή και πόσο ωφελείται ο άνθρωπος από τα εμβόλια;
Η αλήθεια είναι πως ο σωστός εμβολιασμός είναι απαραίτητος για την προστασία του ανθρώπου από πολλές ασθένειες οι οποίες μέχρι πρότινος συνοδεύονταν από σοβαρά ποσοστά νοσηρότητας.
Για την ακρίβεια πολλές ασθένειες οι οποίες στο παρελθόν οδηγούσαν χιλιάδες ανθρώπους ακόμα και στο θάνατο έχουν είτε περιορισθεί σημαντικά είτε εξαλειφθεί χάρη στον εμβολιασμό.
Εμβολιασμός & ασφάλεια
Θα μπορούσε όμως κανείς να πει με ασφάλεια ότι τα εμβόλια είναι απολύτως άκακα και ότι δε συνοδεύονται από την πιθανότητα ανάπτυξης σοβαρών ασθενειών;
Το αντικείμενο αυτής της διαμάχης βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγχρονης πραγματικότητας περισσότερο από ποτέ.
Το αντιεμβολιαστικό κίνημα ανθεί στις ημέρες μας και το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην αστείρευτη ροή πληροφορίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η οποία ωστόσο δε φιλτράρεται από τους επίσημους φορείς υγείας.
Παλαιότερα τα εμβόλια είχαν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση αυτισμού και αυτοάνοσων νοσημάτων, ωστόσο σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτές οι υποψίες δεν είχαν βάσιμη επιστημονική τεκμηρίωση.
Διαδικασίες ελέγχου και έγκρισης των εμβολίων
Για να εγκριθεί η μαζική παραγωγή και διάθεση των εμβολίων σε όλους τους πολίτες προϋποτίθεται η μακροχρόνια διεξαγωγή έρευνας.
Η διαδικασία αυτή επιβλέπεται τόσο από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, όσο και από κρατικούς φορείς, όπως τα εθνικά συστήματα υγείας των Η.Π.Α., του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κίνας.
Τα εμβόλια που διατίθενται στον Ελληνικό χώρο είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Υγείας και από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.
Ο εμβολιασμός δεν αποτελεί ατομική μόνο ευθύνη αλλά και συλλογική.
Τα ωφέλη του εμβολιασμού
Η επιτυχής αποδοχή του από την κοινωνία προστατεύει όχι μόνο τους ανθρώπους που εμβολιάζονται, αλλά και αυτούς που για λόγους υγείας δεν μπορούν να εμβολιασθούν.
Για παράδειγμα αυτούς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, αυτούς που πάσχουν από αλλεργίες σε ουσίες που περιέχονται στα εμβόλια καθώς και τις έγκυες γυναίκες.
Προστατεύοντας επομένως τον εαυτό μας, δίνουμε τη δυνατότητα και σε αυτούς τους ανθρώπους που συχνά μας περιβάλλουν να αισθάνονται ασφαλείς.
Ποιες είναι όμως οι συχνότερες παρενέργειες του εμβολιασμού και πόσο συχνές είναι οι πιο σοβαρές από αυτές;
Τα πλέον συχνά συμπτώματα που εμφανίζονται τις πρώτες ώρες ή ημέρες μετά τον εμβολιασμό είναι η ερυθρότητα και ο πόνος στο σημείο εμβολιασμού, η κόπωση, η αδυναμία, η ευερεθιστότητα και ο χαμηλός πυρετός.
Όλα αυτά ωστόσο αυτοπεριορίζονται μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ η ανοσοποίηση του οργανισμού προστατεύει έναντι των ασθενειών για αρκετά χρόνια, ανάλογα με τον τύπο του εμβολίου.
Υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια;
Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η παράλυση τύπου Guillain-Barre και οι σπασμοί είναι εξαιρετικά σπάνιες και αναφέρονται σε ποσοστά μικρότερα του ενός περιστατικού σε κάθε ένα εκατομμύριο ανθρώπους που εμβολιάζονται.
Παρόλα αυτά ακόμα και η πιθανότητα αυτή μπορεί σε κάποιους γονείς να φαίνεται σημαντική για να τους βάλει σε σκέψεις.
Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι τα ποσοστά αυτά εξακολουθούν να είναι πολύ μικρότερα από αυτά της σοβαρής νόσησης που μπορεί να οδηγήσει σε ανάλογα επακόλουθα.
Συμπέρασμα
Τελικά, αυτό που πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε είναι ότι ο εμβολιασμός προστατεύει όχι μόνο εμάς αλλά και τις μελλοντικές γενιές από σοβαρά νοσήματα.
Τα εμβόλια έχουν περιορίσει στην εποχή μας πολλές επικίνδυνες ασθένειες, όπως η πολυομυελίτιδα και η ευλογιά, που στο παρελθόν αποτελούσαν τον τρόμο πολλών κοινωνιών.
Αν συνεχίσουμε να ενισχύουμε τα σχήματα εμβολιασμού που προτείνονται από το Υπουργείο Υγείας θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον στο οποίο οι μολυσματικές νόσοι θα ανησυχούν λιγότερο τον άνθρωπο.