Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος,
Διαιτολόγος στην Αθήνα, M.Sc.
Ιδρυτής του medNutrition.gr, Συγγραφέας
Ύπνος & Σωματικό Βάρος
Γνωρίζεις ότι ο ύπνος κακής ποιότητας μπορεί να επηρεάσει την όρεξή σου και το σωματικό σου βάρος;
Συνέχισε να διαβάζεις, καθώς στο παρακάτω κείμενο θα σου δώσω όλες τις απαντήσεις γύρω από την ύπνο και τη σχέση του με το βάρος!
Τι σημαίνει «καλός ύπνος»;
Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει ότι κατά τη διάρκεια της μέρας ο οργανισμός σου περνάει από διαφορετικά επίπεδα εγρήγορσης και χαλάρωσης, ή ακόμα και υπνηλίας.
Αυτό σημαίνει ότι δεν κοιμάσαι καλά;
Όχι φυσικά! Πρόκειται για κάτι απολύτως φυσιολογικό καθώς το ανθρώπινο σώμα έχει ειδικά συστήματα που ρυθμίζουν και ισορροπούν τον ύπνο και την εγρήγορση μέσα σε ένα 24ωρο.
Έναν καλό ύπνο, τον χαρακτηρίζουν τα ακόλουθα τέσσερα στοιχεία:
- Όταν κοιμάσαι εντός 30 λεπτών απ’ τη στιγμή που ξαπλώνεις
- Όταν ξυπνάς πιο σπάνια κατά τη διάρκεια της νύχτας
- Όταν ξανακοιμάσαι το πολύ εντός 20 λεπτών τη νύχτα, σε περίπτωση που ξυπνήσεις
- Όταν κοιμάσαι κατά το 85% του χρόνου που βρίσκεσαι στο κρεβάτι
Ο κακός ύπνος μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους σαμποτέρ στη διαχείριση του βάρους
Όταν θέλεις να φτάσεις και να διατηρήσεις ένα φυσιολογικό βάρος ο καλός ύπνος είναι το ίδιο σημαντικός με το πλάνο διατροφής και άσκησης που ενδεχομένως ακολουθείς.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κακή ποιότητα ύπνου συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους και τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά
Μάλιστα, φαίνεται ότι τα άτομα που κάνουν κακό ύπνο έχουν μικρότερες πιθανότητες να μειώσουν το βάρος τους και να το διατηρήσουν επιτυχώς.
Πώς εξηγείται αυτή η σχέση;
Υπάρχουν 2 τρόποι με τους οποίους το αυξημένο σωματικό βάρος επιδρά στην ποιότητα του ύπνου:
- Μέσω της Ψυχολογίας:
Όταν έχουμε κακή διάθεση ή είμαστε στενοχωρημένοι αυξάνεται το σωματικό στρες και δε μπορούμε να κοιμηθούμε εύκολα. Έτσι λοιπόν, άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος μερικές φορές εκδηλώνουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, η οποία οδηγεί σε αρνητική επίδραση στην ψυχολογία και με τη σειρά της σε διαταραχές του ύπνου.
- Μέσω προβλημάτων υγείας σε άτομα με αυξημένο βάρος:
Δύο παραδείγματα αποτελούν η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και το άσθμα, τα συμπτώματα των οποίων γίνονται πιο έντονα όταν ξαπλώνουμε με αποτέλεσμα να επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου που ακολουθεί.
Ποιο είναι το συμπέρασμα;
Όταν μιλάμε για τη διαχείριση του βάρους, ο ρόλος του ύπνου είναι αμφίδρομος
Όσο λιγότερο κοιμάσαι, τόσο πιθανότερο είναι να αυθηξεί το βάρος σου και όσο περισσότερο αυξάνεται το βάρος σου, τόσο πιο δύσκολο είναι να κοιμηθείς καλά.
Το κλειδί επομένως για να φτάσεις και να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος είναι η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών ύπνου και ενός συνολικά υγιεινού τρόπου ζωής.
Ενδεικτική Βιβλιογραφία
Ohayon, M., Wickwire, E. M., Hirshkowitz, M., Albert, S. M., Avidan, A., Daly, F. J., … & Hazen, N., National Sleep Foundation’s sleep quality recommendations: first report., Sleep health, 201; 3.1: 6-19
Landry, G. J., Best, J. R., & Liu-Ambrose, T., Measuring sleep quality in older adults: a comparison using subjective and objective methods. Frontiers in aging neuroscience, 2015; 7: 166
Lundahl, A. and Nelson, T., Sleep and food intake: A multisystem review of mechanisms in children and adults. Journal of health psychology 2015; 20.6: 794-805
Chaput, J. P.,Sleeping more to improve appetite and body weight control: dream or reality?, The American Journal of Clinical Nutrition, 2014; 134: 86- 91