Μήπως είσαι εσύ και σε αυτούς που προσπαθούν να χάσουν βάρος, αλλά βλέπουν την ζυγαριά κολλημένη; Εννοείται ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αλλά οι κυριότερες παγίδες είναι οι παρακάτω:
Παγίδα # 1: Υποεκτίμηση των θερμίδων που καταναλώνονται
Οι περισσότεροι άνθρωποι υποεκτιμούν τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουν μες στην ημέρα. Σημειώνοντας ό, τι τρώτε, συμπεριλαμβανομένων των τσιμπολογημάτων, μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε καλύτερη εικόνα και να συνειδητοποιήσετε τον όγκο τροφής που καταναλώνετε. Ότι δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο περιέχουν 300 περίπου θερμίδες (όσο ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα μακαρόνια) και μια μερίδα τηγανητές πατάτες περισσότερες από 700 θερμίδες, το γνωρίζατε; Ας δούμε και άλλους συνήθεις υπόπτους: 100 γρ. σοκολάτα 600 θερμίδες, 100 γρ. μπισκότα 500 θερμίδες, 100 γρ. κριτσίνια 560 θερμίδες, 100 γρ. ξηροί καρποί 600 θερμίδες. Σκεφτείτε ότι οι ημερήσιες ανάγκες ενός ατόμου με καθιστική ζωή κυμαίνονται μεταξύ 1500-2000 θερμίδων και θα καταλάβετε πόσο εύκολο είναι να υπερβείτε τα (ενεργειακά) όρια σας!
Παγίδα # 2 Παράλειψη γευμάτων και τσιμπολόγημα (γλυκό και αλμυρό)
Πολλά άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος θεωρούν καλή λύση να παρακάμπτουν γεύματα και αυτό είναι λάθος. Η παράλειψη αυτή συνήθως προκαλεί κόπωση, επιβράδυνση του μεταβολισμού και τελικά σε αύξηση της πρόσληψης , είτε με την μορφή τσιμπολογήματος, είτε με κάποιο μεγάλο γεύμα στο τέλος της ημέρας. Μην παραλείπετε γεύματα και στοχεύετε σε τρία γεύματα την ημέρα.
Όσον αφορά στο τσιμπολόγημα: Υπάρχουν 2 ειδών τύποι, του αλμυρού και του γλυκού. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οποιοδήποτε τρόφιμο με βάση το αλεύρι, είτε αλμυρό (κράκερ, κριτσίνια κ.α), είτε γλυκό (κεικ, μπισκότα, βουτήματα) ανά 100 γρ. προσδίδουν 500 περίπου θερμίδες! Την επόμενη φορά που θα θελήσεις να φας κρακεράκια για σνακ ή να πιεις το καφέ σου με μπισκοτάκια θα πρέπει να το ξανασκεφτείς. Αυτό γιατί 100 γρ. από τα παραπάνω είναι σαν τα τρως ένα μεγάλο κομμάτι παστίτσιο!
-Όσον αφορά στο γλυκό: Ο αποκλεισμός και η στέρηση αγαπημένων τροφίμων είναι ο πιο βασικός παράγοντας αποτυχίας της οποιαδήποτε προσπάθειας απώλειας βάρους. Το ίδιο ισχύει και για τα γλυκά. Αν τα στερηθούμε, κάποια στιγμή θα ξεσπάσουμε και θα πέσουμε μετά μανίας σε ό,τι νιώθουμε πως έχουμε στερηθεί. Η διατροφή δεν είναι ούτε άσπρο, ούτε μαύρο.. Είναι γκρι! Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τρώμε όποιο τρόφιμο μας αρέσει, άλλα με ένα μέτρο προσαρμοσμένο στις ανάγκες μας. Τα 50 γρ. σοκολάτας καθημερινά είναι πολύ για τους περισσότερους από εμάς. Αρκεί να σκεφτείς ότι μια τέτοια συνήθεια θα έχει σαν αποτέλεσμα 18 κιλά σοκολάτας σε έναν χρόνο!
Παγίδα # 3: Εξοικείωση με υπερβολικό μέγεθος των μερίδων
H μακαρονάδα που σας φέρνουν στο ιταλικό εστιατόριο, δεν σημαίνει ότι είναι και η ενδεικνυόμενη για εσάς μερίδα, αφού μπορεί να ξεπερνάει τις 1.200 θερμίδες! Το εστιατόριο έχει σκοπό να σας κρατήσει πελάτη και αδιαφορεί για την υγεία σας. Σε περίπτωση δε γυναικών, μια μερίδα εστιατορίου μπορεί να είναι και τριπλάσια από την κανονική! Το ίδιο ισχύει και για το σερβίρισμα στο σπίτι σας. Ξεχάστε τις παλιές (κατοχικού συνδρόμου) μερίδες και μη φτιάχνετε μικρά βουνά στα πιάτα σας. Να θυμάστε ότι το στομάχι σας, όπως την καρδιά σας, έχει το μέγεθος της γροθιάς σας!
Παγίδα # 4: Υπερεκτίμηση των θερμίδων που «καίγονται»
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η καθημερινή φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητο συστατικό, τόσο για υγεία και ευεξία, όσο και για απώλεια και συντήρηση βάρους. Θέλει προσοχή όμως, γιατί το γεγονός ότι ασκείστε, δεν δίνει και το ελεύθερο για απεριόριστη λήψη τροφής. Σκεφτείτε ότι για 30 λεπτά χαλαρό τρέξιμο, δεν θα δαπανήσετε περισσότερες από 200 θερμίδες. Αυτό δεν σημαίνει ότι η άσκηση είναι άδικος κόπος, αλλά ότι απαιτείται παράλληλα με την φυσική δραστηριότητα και διατροφική πειθαρχία!
Παγίδα # 5: Δεν ακούτε τα σήματα του σώματος
Η κατανάλωση τροφής είναι μία από τις βασικές λειτουργίες του ανθρώπου, που συμβάλλει άμεσα στην επιβίωση και παράγει, από την πρώτη κιόλας βρεφική ηλικία, μια ισχυρή εξαρτημένη αντίδραση, που συνδέει άμεσα την τροφή με την αίσθηση ασφάλειας, ευδαιμονίας κι ελέγχου. Όμως, ένας βασικός παράγοντας, που μπορεί σε μεγάλο βαθμό να επηρεάσει την κατανάλωσης τροφής είναι ο ψυχολογικός παράγοντας. Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι το 70% των ανθρώπων, όταν αγχώνονται, καταφεύγουν στο ψυγείο καταναλώνοντας μεγαλύτερη ποσότητα τροφών απ’ ό, τι έχει πραγματικά το σώμα τους ανάγκη. Το φαγητό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως τρόπος επιβράβευσης, ασφάλειας, ούτε τρόπος για να «σκοτώνετε» τον ελεύθερο χρόνο σας.
Προσπαθήστε να κάνετε μόνιμες θετικές αλλαγές στη διατροφή σας, αφού όταν επανέλθουν οι «κακές» συνήθειες, επανέρχονται και τα κιλά!
Το άρθρο αυτό γράφει o:
Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα
tel: 2130024854 | 6942842463 |
https://www.nutribase.gr | info@nutribase.gr